Звернення до президента щодо небажання Держстату оприлюднювати фінзвітність

Звернення щодо необхідності 

відкриття фінансової звітності компаній

Шановний Володимире Олександровичу!

Засвідчуємо Вам свою повагу і звертаємося щодо наступного. Ми, представники/ці громадських організацій та фахівці/чині з відкритих даних, спільноти OpenUp Ukraine, звертаємося до Вас із закликом зобов’язати Державну службу статистики виконати норми чинного законодавства та опублікувати й регулярно оновлювати фінансову звітність компаній у форматі відкритих даних. 

3 березня 2021 року були прийняті зміни до Постанови КМУ №835 “Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних” щодо оприлюднення фінансової звітності підприємств в форматі відкритих даних. Дані мають оприлюднювати Державна податкова служба та Державна служба статистики. 

Станом на 17 червня 2021 року Державна податкова служба виконала вимогу постанови і розпочала процес оприлюднення даних про фінансову звітність підприємств на Єдиному державному порталі відкритих даних. Однак Державна служба статистики не виконала норми Постанови, не оприлюднила фінансову звітність підприємств, чим порушує вимогу Постанови №835 та чинного законодавства.

На наші численні звернення та запити Державна служба статистики відмовлялась надати фінансову звітність, аргументуючи це застарілими нормами  та нечинними в Україні міжнародними актами. При цьому вона порушує прямі норми Законів “Про доступ до публічної інформації”, “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність”, “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”, які встановлюють правове поле, в якому Держстат зобов’язаний надавати і оприлюднювати цю інформацію. Окрім того, фінансова звітність є публічною інформацією за своєю суттю, адже отримана в результаті виконання своїх повноважень суб’єктами владних повноважень і щодо доступу до якої відсутні будь-які обмеження. 

Фінансова звітність компаній становить суспільний інтерес, а тому має бути оприлюдненою у форматі відкритих даних. Цей принцип закладений Директивою 2013/34 ЄС. Україна взяла зобов’язання з виконання цієї вимоги (п. 830 Плану заходів з виконання Угоди про Асоціацію з ЄС). 

Європейські країни, зокрема, Великобританія, мають успішний досвід із оприлюднення даних фінансової звітності компаній, а отже, можуть слугувати чудовим прикладом для наслідування Україною. 

З огляду на вищезазначене, просимо Вас узяти це питання під особистий контроль, а також доручити Державній службі статистики оприлюднити та регулярно оновлювати фінансову звітність компаній у машиночитному форматі, а Міністерству цифрової трансформації — сприяти публікації цієї інформації  в форматі відкритих даних (як орган, що є відповідальним за політику відкритих даних).

Зі свого боку, ми готові до співпраці щодо ефективного реформування політики України у сфері відкритих даних, зокрема надавати експертну та інформаційну підтримку відкриття даних фінансової звітності компаній. 

Підписанти звернення:

YouControl

Офіс ефективного регулювання (BRDO)

CEO – Waste Ukraine Analytics

Clarity Project

Тренінгово-консультаційний центр з доступу до інформації

Рух ЧЕСНО

Bihus.Info

Juscutum 

Суд на долоні