«Податки і збори: сучасні тенденції та перспективи»

Книга «Податки і збори: сучасні тенденції та перспективи» одна із трьох підсумкових видань роботи експертів Офісу фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України (далі – ОФЕА) в якій зібрані дослідження питань функціонування публічних фінансів в України.

Завантажити PDF

Про ОФЕА – Офіс створений з метою підвищення ефективності і якості законодавства, яке розробляє і ухвалює Верховна Рада України та використання наявної в Україні фінансової та економічної інформації для ефективного нагляду за діяльністю уряду та аналізу його політики. Його створено в рамках проекту, що фінансується програмою «Підтримка реформи управління державними фінансами» GIZ. ОФЕА не є частиною ВРУ – це частина реформи управління публічними фінансами.

Чому видання розміщене на сайті – ініціатива OpenUp Ukraine, це спільнота активістів/ок, розробників/ць, дослідників/ць, які розділяють цінності відкритості в Україні: даних, коду, дослідження та форматів, а напрямок «Відкриті дослідження» передбачає популяризувати, ініціювати впровадження принципів відкритого дослідження.

Зміст видання – у публікації досліджено особливості формування дохідної частини бюджету у межах розподілу податків та зборів між державним та місцевими бюджетами. Проаналізовано стан виконання планових показників доходів ум розрізі їх складових на державному та місцевому рівнях. Вивчено фіскальне значення та ключові тренди в динаміці основних бюджетоутворюючих податків та єдиного соціального внеску у 2011-2018 роках.
Особливу увагу приділено аналізу Методик прогнозування основних бюджетоутворюючих податків. Акцент зроблено на отриманні незалежної експертної оцінки прогнозу ПДВ та акцизного податку на 2019-2021 роки у контексті визначення реалістичності планових податкових показників, що закладаються щорічно до держаного бюджету.

Видання розраховане на працівників міністерств і відомств, практиків, експертів, науковців, викладачів, студентів, аспірантів та широкого кола читачів, які мають інтерес до питань формування дохідної частини бюджету у проекції надходжень податків та зборів, а також практичного застосування законодавчо визнаних методичних підходів податкового прогнозування.