Шведський університет підтримає боротьбу за відкриті дані в Україні

Університет Мальме (Malmö University, Швеція) надасть підтримку ініціативі OpenUp Ukraine у судах за відкриття урядові дані. Університет підтримає 5 судових справ за головні набори даних, що приховуються державою від українців. Партнером OpenUp у цьому проекті виступає Electronic Republic. Technology NGO

Допомога Університету Мальме передбачає:· оплату судових зборів;· оплату послуг адвокатів;· допомогу з публічною адвокацією та комунікацією.

Том Нільссон, представник Університету Мальме зазначив наступне:

– Академія Шведського Інституту для молодих фахівців при університеті Мальме – це навчальна програма, розроблена для підвищення обізнаності, потенціалу і життєстійкості в практиці державного управління. Учасники цієї програми та їх організація мають можливість застосувати на практиці знання та інструменти, отримані в рамках програми, за нашої підтримки. Важливими аспектами сталого державного управління є цінності прозорості та свободи інформації. Тому ми раді і пишаємося підтримкою ініціативи OpenUp і їх зусиль щодо забезпечення прозорості та доступу до інформації в формі відкритих даних в Україні. Ми знаємо, що Україна є лідером в сфері законодавства про відкриті дані. Ми сподіваємося, що цей проект допоможе Україні відповідати загальним принципам законодавства.

– За даними Офіс ефективного регулювання BRDO до п’яти млн українців щомісячно користуються сервісами на основі відкритих даних. Що більше буде доступних урядових даних, то більше якісних і обгрунтованих рішень будуть приймати громадяни, уряд. Відкриття даних допоможе зменшити корупцію та сприятиме розвитку економіки. Ми щиро раді підтримці нашої ініціативи від Університету Мальме, – зауважила координаторка ініціативи Nadiia Babynska Virna.

Раніше OpenUp вже подала ряд судових позовів задля відкриття важливих наборів даних. Зокрема, це судові справи за доступ до єдиного реєстру юридичних осіб (справу виграли), поліси обов’язкового страхування, дані земкадастру, ДАБІ, фінансову звітність та інші.

Допомога Університету Мальме є підтримкою проекту Ihor Samokhodsky в рамках Академії молодих професіоналів Шведського Інституту.

OpenUp збирає пропозиції щодо суспільно важливих наборів даних, відкриття яких необхідно вимагати через суд. Пропозиції приймаються через фейсбук-сторінку ініціативи (пишіть в коментарях) до 1 квітня 2021 року. Топ-5 наборів, за які будемо боротись в судах, ми оприлюднимо на початку травня.