НАЗК має оприлюднювати реєстр корупціонерів у форматі відкритих даних, – OpenUp

Ініціатива OpenUp Ukraine вимагає від Національного агентства з запобігання корупції оприлюднювати Єдиний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення у форматі відкритих даних. Станом на 31 липня 2019 року реєстр не оприлюднюється на Єдиному порталі відкритих даних. Наразі інформація доступна у вигляді сервісу, але не у форматі відкритих даних. Це є порушенням Закону України “Про доступ до публічної інформації” та Постанови 835. 

Така ситуація спричинена тим, що ведення цього реєстру було передано від Міністерства юстиції до НАЗК. Мін’юст регулярно оновлював дані реєстру на data.gov.ua. Однак з часу переходу ведення реєстру до НАЗК ці дані не оновлюються ні Мін’юстом, ні НАЗК. Окрім того НАЗК не внесла зміни до своїх нормативно-правових актів щодо оприлюднення даних реєстру у форматі відкритих даних.

В результаті суспільно значима інформація у форматі відкритих даних недоступна. Сервіси, аналітичні продукти, які використовують дані реєстру, не можуть функціонувати правильно і надавати користувачам та користувачкам актуальну інформацію про осіб, які вчини корупційні правопорушення.

Тому учасники та учасниці ініціативи OpenUp звернулись до НАЗК, Мін’юсту, КМУ та Державного агентства з питань електронного урядування, щоб невідкладно забезпечити оприлюднення та оновлення даних Реєстру на Єдиному порталі відкритих даних data.gov.ua.