OpenUp спільно з екологічними організаціями за відкриття даних про довкілля в Україні

5 серпня 2019 року ініціатива OpenUp та 23 екоорганізації та рухи звернулись до Кабінету міністрів України, представника Президента в КМУ Андрія Геруса з вимогою відкрити доступ до даних про навколишнє середовище  в Україні та скасувати нормативні акти, які визначають платність доступу до даних, зокрема, і про якість повітря.

“Більшість міст України протягом багатьох років мають серйозні проблеми із забрудненням повітря. А тим часом українці досі не мають доступу до актуальних та цінних даних про стан довкілля. Щоденна державна система моніторингу якості повітря існує, однак дані цього моніторингу закриті для громадян. Єдина можливість дізнатися про рівень забруднення повітря – це самостійно встановлювати датчики або купувати інформацію у державних інституцій. В той час, як держава повинна забезпечувати інформування громадян про стан і якість довкілля”, – йдеться в повідомленні Екодії.

Спільно з фахівцями і фахівчинями екоорганізацій розроблено звернення до уряду з вимогою розпочати процес відкриття даних, доступ до яких гарантовано Конституцією та іншими законами України.

У зверненні, зокрема, йдеться, що за даними спостережень гідрометеорологічних організацій у 2013-2018 рр., які є на порталі Геофізичної обсерваторії  імені Бориса Срезневського, більшість міст України протягом багатьох років мають серйозні проблеми із забрудненням повітря. Наприклад, концентрації такого шкідливого газу як діоксид азоту у деяких містах перевищують гранично допустимі показники в 2,5-3 рази (Київ, Дніпро, Херсон та ін). Негативний вплив такого забруднення є однією з основних причин виникнення хронічних захворювань дихальних шляхів. Є українські міста, де спостерігається перевищення концентрацій формальдегіду, який офіційно визнаний канцерогеном, в 4-5 разів (Маріуполь, Дніпро, Миколаїв та ін). Саме цей газ може негативно впливати на весь організм, викликаючи отруєння та алергічні реакції. Однак потрібних якісних, оновлюваних і доступних даних для розробників та розробниць, аналітикинь та аналітиків, екоактивістів та активісток в Україні немає. Єдина можливість аналізувати дані про забруднення повітря – це самостійно встановлювати датчики або купувати їх (дані) у державних інституцій. В той час, як держава повинна забезпечувати інформування громадян про стан і якість довкілля

Повний текст звернення доступний тут

Світлина зі сторінки Екодія