Звернення OpenUp до НАЗК щодо оприлюднення реєстру корупціонерів

Національне агентство з питань запобігання корупції 

Кабінет міністрів України

Міністерство юстиції України

Державне агентство з питань електронного урядування

Від ініціативи OpenUp Ukraine 

 Звернення

29 липня 2019 року у ЗМІ була поширена інформація щодо “закриття” так званого реєстру корупціонерів або Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (далі – Реєстр). У той же день оприлюднені роз’яснення Мін’юсту та НАЗК щодо поширеної інформації. Так, зазначається, що повноваження щодо ведення Реєстру було передано від Мін’юсту до НАЗК у лютому 2019 року, а публічна частина Реєстру доступна за посиланням  https://corruptinfo.nazk.gov.ua/.

Хочемо зауважити, що в оригінальному повідомленні, розповсюдженому сервісом “Опендатабот”, йшлося не про закриття Реєстру, а про припинення публікації даних у форматі відкритих даних на Єдиному порталі відкритих даних (data.gov.ua). Так, від серпня 2018 до червня 2019 року Мін’юст оприлюднював дані Реєстру у форматі відкритих даних за посиланням https://data.gov.ua/dataset/1b80e5ef-3c57-4090-8c4f-cda687f67721/resource/77848dfa-3c43-45db-bea4-0ee8871645af. Це відбувалось у відповідності до Наказу від 28.03.2016 року № 897/5 “Про затвердження Переліку інформації, що підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції України” (Перелік, затверджений Наказом Мін’юсту №897/5). Після передачі повноважень щодо ведення Реєстру до НАЗК оприлюднення даних Реєстру на Єдиному порталі відкритих даних не було розпочато і у користувачів відсутня можливість отримувати та користуватись оновленими відкритими даними Реєстру, що впливає на роботу сервісів та ресурсів, громадських організацій, медіа, які використовують вказані дані.

Відповідна інформація із зазначеного Реєстру має оприлюднюватися відповідно до Положення про нього, затвердженого Рішенням НАЗК №166 від 9 лютого 2018 року (Положення, затверджене Рішенням НАЗК №166). Так, пункт III-15 Положення забезпечує оприлюднення на своєму офіційному веб-сайті відомостей з Реєстру протягом трьох робочих днів після їх внесення до Реєстру. Оприлюднення на Єдиному порталі відкритих даних, яке мало б відбуватися згідно Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 21 жовтня 2015 року №835 (далі – Постанова Кабміну №835), Положенням, затвердженим Рішенням НАЗК №166, не передбачено. 

Вважаємо, що це є порушенням норми статті 10-1 Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Наразі відомо про оголошення тендеру на послуги з підтримки ІТС ЄДРОК. Саме відсутністю такої підтримки розпорядник Реєстру обгрунтовує неможливість оприлюднення даних. Однак ненадання інформації на запит не може бути виправдане недосконалістю технічного рішення. Крім того, наскільки нам відомо, технічне рішення з ведення Реєстру було передане НАЗК Міністерством юстиції, яке успішно виконувало положення ст. 10-1 ЗУ “Про доступ до публічної інформації ” та здійснювало оприлюднення набору даних з Реєстру та його регулярне оновлення.

З огляду на колізію між нормативно-правовими актами, суспільну значимість відомостей Реєстру, які мають бути доступними у відповідності до Закону України “Про доступ до публічної інформації”, Постановою КМУ №835,

просимо:

Міністерство Юстиції України: внести зміни до “Переліку інформації, що підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції України” (Наказу), вилучивши з нього зазначений реєстр, який передано до НАЗК.

Національне агентство з питань запобігання Корупції: невідкладно внести зміни до Рішення НАЗК №166, забезпечивши оприлюднення та оновлення даних Реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення на Єдиному порталі відкритих даних data.gov.ua.

Державне агентство з питань електронного урядування: надати НАЗК необхідну інформацію, консультації щодо оприлюднення та оновлення відповідного набору даних на Єдиному порталі відкритих даних.

Кабінет міністрів України: організувати взаємодію зазначених органів виконавчої влади щодо приведення у відповідність нормативно-правових актів щодо оприлюднення відкритих даних, ведення Реєстру, усунення правової колізії та виконання статті 10-1 Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

 

Учасники Ініціативи OpenUp,

Денис Бігус, Bihus.info

Ярослав Гарагуц, Clarity Project

Назар Герасим, юрист

Сергій Мільман, Youcontrol 

Олександр Пліва, Регуляторна мапа 

Іван Яні, розробник

Кирило Захаров, “Суд на долоні”

Сергій Павлюк, розробник

Ренат Насрідінов, Вікіліки

Надія Бабинська, координаторка OpenUp 

 

30 липня 2019 року