Звернення до Міністерства юстиції України щодо ідентифікації бенефіціарних власників в ЄДР

22 травня 2017 року Міністерство юстиції України, Державне агентство з питань електронного урядування, український офіс Transparency International та глобальна ініціатива OpenOwnership підписали  меморандум про співробітництво. В рамках вказаного Меморандуму було передбачено “передачу даних про реальних власників українського бізнесу, яка розміщена у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до глобального реєстру бенефіціарних власників компаній”. Важливим елементом для повноцінного використання даних про бенефіціарних власників є можливість їх ідентифікації і перевірки.

5 січня 2018 року Міністерством юстиції України було створено робочу  групу з впровадження механізму перевірки інформації про бенефіціарного власника (контролера), визначено її склад.

Наразі інформацію з Єдиного державного реєстру  юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань передали в глобальний реєстр бенефіціарних власників (дані актуалізовані станом на грудень 2017 року). Але, на жаль, досі відсутня можливість точно ідентифікувати цих фізичних осіб, тобто достеменно розрізнити повних тезок від однієї тієї ж особи. Так, наприклад, за запитом “Порошенко Петро Олексійович” у реєстрі міститься інформація про 73 особи, хоча, судячи з того, що адреси реєстрації цих осіб співпадають, можна зробити висновок про належність цих записів до однієї тієї ж особи. Аналогічна проблема існує стосовно керівників компаній.

Згідно форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб про бенефіціарних власників збирається наступна інформація: ПІБ, дата народження, ідентифікаційний номер платника податків (за наявності), паспортні дані, громадянство, місце проживання. Вважаємо, що така інформація дозволяє точно ідентифікувати особу, а отже створити унікальний ідентифікатор бенефіціарного власника, виключивши таким чином дублювання та повних тезок.

В середовищі користувачів відкритих даних існує запит на ідентифікацію бенефіціарних власників в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, ФОП та громадських формувань, який оприлюднюється у форматі відкритих даних, тому звертаємось до Вас з наступними пропозиціями:

До кожного запису Єдиного державного реєстру  юридичних осіб, ФОП та громадських формувань, який оприлюднюється у форматі відкритих даних, має бути включено унікальний ідентифікатор бенефіціарних власників (далі – Ідентифікатор), що відповідає наступним вимогам:

1) не порушує вимог чинного законодавства у сфері захисту персональних даних;

2) у випадку однакових осіб вказаний ідентифікатор в записах збігається;

3) у випадку, якщо це різні особи, то ідентифікатори в записах відрізняються.  

Також пропонуємо внести зміни до складу робочої групи з впровадження механізму перевірки інформації про бенефіціарного власника (контролера) і включити туди представників ініціативної групи OpenUp Ukraine, а також призначити дату наступного засідання.

Зі свого боку представники ініціатив готові надати консультативну підтримку щодо впровадження механізму ідентифікації бенефіціарних власників і готові зустрітись з технічними спеціалістами Міністерства юстиції України задля обговорення шляхів впровадження пропозицій.

Олексій Іванкін, Opendatabot

Ярослав Гарагуц, Clarity Project

Кирило Захаров, ТОВ «МА „Промедіа Консалтинг“» («Суд на долоні»)

Володимир Фльонц, ГО “Електронна демократія”

Артем Романюков, ГО “Платформа Громадський Контроль”

Павло Ткаченко, SaveEcoBot

Сергій Мільман, YouControl

Олексій Дорогань, Офіс ефективного регулювання BRDO

Андрій Боровик, Трансперенсі Інтернешнл Україна

Відповідь на звернення https://drive.google.com/file/d/1wR749eiMX0pEFsyupbRSk0ZneyompdtW/view?usp=sharing