Звернення до Міністерства фінансів України та Держказначейства щодо ідентифікації ФОПів в трансакціях

Відкриті дані Єдиного веб-порталу використання публічних коштів є одними з кращих за якістю та чіткістю в Україні. Вони використовуються органами влади та місцевого самоврядування для контролю та моніторингу, так само як громадськістю та бізнесом для створення сервісів, проведення розслідувань, проведення досліджень, прогнозувань.

Наразі існує проблема для користувачів даних щодо ідентифікації фізичних осіб-підприємців в даних, які є доступними на Єдиному веб-порталі, а також через інтерфейс прикладного програмування (АРІ). Це спричинено тим, що інформація про фізичних осіб-підприємців, окрім ПІБ, які можуть дублюватись, не оприлюднюється (РНОКПП), а інший унікальний ідентифікатор ФОП відсутній. Таким чином користувачі даних позбавлені можливості повноцінно працювати з даними Єдиного веб-порталу в контексті аналізу трансакцій, де отримувачами є ФОПи.  

У зв’язку з тим, що можливість ідентифікувати кожного ФОП є суспільно-важливою, розробники, аналітики, журналісти, активісти потребують такої можливості для контролю, моніторингу та відслідковування корупційних зв’язків, ми, користувачі відкритих даних Єдиного веб-порталу, звертаємось до Вас з наступними пропозиціями щодо того, як можна забезпечити ідентифікацію ФОПів в даних:

Варіант І. Забезпечити ідентифікацію ФОПів, використовуючи внутрішні ідентифікатори (номери), які містяться в базах даних Державної казначейської служби України або ж надавати дані з РНОКПП Державній установі «Відкриті публічні фінанси», яка генеруватиме власні внутрішні ідентифікатори (номери) для ФОПів і оприлюднюватиме дані з використанням цих ідентифікаторів.

Варіант ІІ. Звернутись до Міністерства юстиції України з проханням забезпечити державним підприємством «Національні інформаційні системи» оприлюднення внутрішніх ідентифікаторів, що використовуються у програмному забезпеченні (базі даних) Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Таке оприлюднення ми пропонуємо здійснити шляхом включення таких ідентифікаторів до відповідного набору та (за можливості) шляхом надання безкоштовного обмеженого доступу для всіх бажаючих до використання точки входу “subjects” прикладного програмного інтерфейсу Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.  Отримані внутрішні ідентифікатори ФОПів будуть використовуватися для оприлюднення даних Єдиного веб-порталу. Це дозволить інтегрувати і забезпечити інтероперабельність реєстрів Міністерства юстиції України та Державної казначейської служби України у частині оприлюднення інформації про ФОПів.

Варіант ІІІ. Надавати ДУ «Відкриті публічні фінанси» і оприлюднювати дані з використання РНОКПП ФОПів, які є в базах даних Державної казначейської служби України. Також передбачити, що у випадку, якщо ФОП отримує бюджетні кошти, він обов’язково має надавати згоду ДКСУ щодо оприлюднення РНОКПП.

Зі своєї сторони ми, спільнота, яка користується даними Єдиного веб-порталу, готові надати консультаційну та технічну допомогу з реалізації вказаних пропозицій.

З повагою,

 

  • Opendatabot
  • Transparency International Ukraine
  • BRDO (Офіс ефективного регулювання)
  • ТОВ «МА „Промедіа Консалтинг“» («Суд на долоні»)
  • Clarity Project
  • ГО «Екорада»
  • ГО «Має бути»
  • ТОВ «YouControl»
  • ГО «Український центр суспільних даних»
  • ГО «Платформа Громадський Контроль»
  • SaveEcoBot
  • ГО «Разом проти корупції»