Коронавірусні дані в Україні

Які ресурси щодо боротьби та розуміння Ковід-пандемії доступні в Україні:

Дашборди: 

РНБО – https://covid19.rnbo.gov.ua/ – Система моніторингу поширення епідемії коронавірусу

НСЗУ – https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard – декілька дашбордів, щодо залишків, вакцинації, виконання заходів.

МінФін – https://www.mof.gov.ua/uk/data_and_analytics-433 – Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками

Набори даних (Всього/щодо ковід):

НСЗУ – 19 / 1 – про вакцинацію від ковід. Серед ключових слів «Коронавірус», «ковід-19» відсутні, тобто знайти цей набір даних можна лише якщо знаєш, що і де шукати.

МОЗ – 21 /0 У наборі «Статистичні дані» міститься піднабір «Звітні форми та довідкники», серед яких є показники захворюванності на туберкульоз, наркологічні розлади, показники здоров*я та надання медичної допомоги потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС, але жодної згадки про коронавірус. На жаль, останнє оновлення набору  відбулось 15 вересня 2020 року.

Державне підприємство “Центр громадського здоров’я” – 2 / 1 – перелік кваліфікованих лабораторій. Знайти ДП з головної сторінки серед Державних підприємств неможливо, шукаємо виключно за назвою.

Група даних «Охорона здоров’я» на головній сторінці data.gov.ua – 8 / 0 Тут представлені деякі набори НСЗУ. Але за яким принципом були відібрані саме ці набори – невідомо.

Яких ще наборів не вистачає?

Дані про закупівлі вакцини -? 

Дані щодо застосунку «Вдома» – ? 

Дані щодо перебігу пандемії – ?

Дані допомоги ФОП – ?

Дані е-підтримки – ? 

Дані про штами – ?

Дані щодо додаткової смертності – ?

Дані про постковідні ускладнення – ?

Конфіденційність персональних даних. 

Джерелом даних для цифрового Covid-сертифіката в “Дії” є електронна система охорони здоров’я, держателем якої є МОЗ. Всі дані в цю систему вносить лікар, який безпосередньо робив вакцинацію. І на сьогодні можна стверджувати, що взагалі як такої підробки цифрових Covid-сертифікатів бути не може, а неправдивий або нечесний сертифікат в Дії може з’явитись лише якщо лікар візьме на себе таку відповідальність, внести неправдиві дані в електронну систему охорони здоров’я. Але це є злочином, це карається відповідно до чинного законодавства“, – повідомив заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб.

Відповідно до статті 39-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані у результаті медичного обстеження. Така інформація охоплюється поняттям «лікарська таємниця». Аналогічно тлумачить «таємницю про стан здоров’я» і стаття 286 Цивільного кодексу України. Сертифікат про вакцинацію не містить інформацію ані про стан здоров’я, ані про факт звернення за медичною допомогою, ані про відомості, одержані при медичному обстеженнні. Таким чином, він не є документом, що містить медичну таємницю, а лише підтверджує факт вакцинації.

Разом з тим, інформація про статус вакцинації віднесена законодавством до іншої (ширшої) категорії – персональних даних. Персональними даними, відповідно до Закону України «Про захист персональних даних», визнаються відомості про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Цим законом передбачені правила обробки персональних даних, що стосуються здоров’я людини. Зокрема, зазначається, що обробка таких даних здійснюється за умови надання суб’єктом персональних даних згоди на це, або якщо це необхідно для здійснення прав і виконання обов’язків суб’єкта у сфері трудових відносин.

31 березня 2021 року є Комітет Ради Європи з питань біоетики у своїй заяві під назвою «COVID19 та вакцини» від 22 січня 2021 року чітко вказав: «Довідки про вакцинацію містять конфіденційні дані про стан здоров’я особи. Це ж саме стосується даних щодо стану здоров’я, які буде зазначено у «паспортах». Конвенція Ради Європи «Про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних» («Конвенція 108») та Конвенція 108+ а також Рекомендація Комітету міністрів держав-учасниць щодо захисту даних, які стосуються стану здоров’я,5 передбачають, що обробка, зокрема, збір, таких даних та інформації мають здійснюватися за умови забезпечення підвищеного рівня безпеки. Використання таких даних в немедичних цілях викликає занепокоєність щодо захисту приватності персональних даних.

  • Повноваження перевірки сертифікатів у Нацполіції, проте громадські заклади перевіряють наявність сертифікату для виконання санітарних норм.
  • Заклади не уповноважені встановлювати дійсність сертифікату 
  • Для перевірки потрібна «обробка» персональних даних: на достовірність (зчитати qr-код, але як?), на належність власнику ( встановлення особи)

Реєстри грошової підтримки:

  • Вимагають обробку та передачу даних між МінЦифрою, Бюджетами/Фондами/МінФіном/Мінекономіки(платник за даними spending), НСЗУ, Банками
  • Власник та розпорядник реєстрів не визначений
  • Дані щодо оплати працівникам на ліквідації, матеріальної допомоги, інших заходів підтримки залучає ще ширше коло розпорядників 

Авторство: Альона Гринько, Михайло Невдаха.

22 лютого 2022 року спільнота OpenUp організувала дискусію за участі представників уряду та місцевого самоврядування.

Подія та вказаний матеріал були розроблені в рамках проекту RAPID, що реалізується за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні, а також у партнерстві з Американськими Радами і програмою Open World Ukraine.

Погляди учасників заходу та авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.