OpenUp через суд вимагає відкриття даних про поліси обов’язкового страхування

Ініціатива OpenUp вимагає від Моторно (транспортного) страхового бюро України оприлюднення відомості про поліси обов’язкового страхування у форматі відкритих даних. Відповідний позов було подано активіст/ками до окружного адміністративного суду м. Київ. 

Дані, які мають суспільну важливість, економічний ефект, мають бути доступні у форматі відкритих даних відповідно до Постанови КМУ №835. Зокрема, мова йде про дані про поліси обов’язкового страхування (відомості про чинні та припинені договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, страхові випадки, що мали місце, транспортні засоби та їх власників тощо). Ці дані містяться в базах даних Моторно (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) і вони досі недоступні у форматі відкритих даних.

Згідно законодавства користування інформаційними ресурсами єдиної централізованої бази даних є вільним і загальнодоступним (за винятком інформації, яка відповідно до законодавства є інформацією обмеженого доступу). Але у відповідь на запит до МТСБУ учасник спільноти OpenUp Ярослав Гарагуц дані не отримав.

Тому спільнота OpenUp подала до суду і вимагає:
– надати дані запитувачу
– оприлюднити дані на Єдиному державному порталі відкритих даних України, що адмініструється Міністерством цифрової трансформації України

Завдяки даним про поліси обов’язково страхування можна автоматично перевіряти чинність страховок за номером транспортного засобу, оцінити ринок страхувальних послуг, перевіряти і моніторити. тобто, можна створювати сервіси для користувачів/ок, власників/ць авто. Кожен і кожна мали б змогу дізнатись про якісь негаразди зі страховкою, це б сприяло зменшенню аварій, коли автомобілі не застраховані. Окрім того, можна буде перевіряти і сам автомобіль.

Дані про поліси мають великий потенціал і мають бути відкритими, переконані в спільноті. Юридичний супровід забезпечує ініціатива. Учасники/ці OpenUp зібрали гроші на сплату судового збору.

Взимку 2019 року ініціатива добилась через суд відкриття даних Єдиного реєстру фізичних та юридичних осіб.