Для боротьби з коронавірусом і його наслідками потрібні дані: OpenUp

Дані – є невід’ємною частиною прийняття рішень органами влади, місцевого самоврядування, аналітичної роботи, розробок інноваційних інструментів та стимул для бізнесу. Відкриті державні дані – це ресурс, який має надзвичайну вагу в умовах пандемії коронавірусу та карантину в Україні. Країни ЄС, США, зрозумівши їхню цінність запускають різноманітні проекти зі створення баз даних щодо коронавірусу, оприлюднюють відповідні дані. Зокрема, на Європейському порталі відкритих даних (https://www.europeandataportal.eu/data/datasets?locale=en&query=covid&page=1) вже оприлюднено близько сотні наборів відкритих даних, що стосуються коронавірусу і того, як карантин, пандемія впливають на соціально-економічне життя громадян та громадянок. Govlab започаткував ініціативу з побудови інфраструктури даних про коронавірус (bit.ly/coronaworldOpenUp).

Тим часом в Україні досі відсутні якісні дані щодо коронавірусу. Зокрема, деталізованих даних щодо захворюваності, стану опорних лікарень, обладнання, забезпеченості апаратами ШВЛ, ситуацією з безробіттям, проходженням медобладнання на митниці тощо. В свою чергу, створюються дашборди, інструменти, які не передбачають доступ до даних. Ці дані, їх повторне використання можуть допомогти як самому уряду для якісного планування та реагування на виклики, а також бізнесу, аналітичним центрам, громадянському суспільству для аналізу, створенню сервісів, розуміння ситуації в країні. В той самий час уряд оголошує Національне змагання ІТ-проектів для протистояння пандемії https://hack-corona.gov.ua/, хоча інфраструктури відповідних даних для цих ІТ-проектів не створено.

Керуючись положеннями ст 10-1 Закону «Про доступ до публічної інформації», просимо забезпечити оприлюднення усіх даних, які пов’язані з коронавірусом та соціально-економічною ситуацією ним спричиненою, у форматі відкритих даних на Єдиному порталі відкритих даних data.gov.ua.

При цьому хочемо навести орієнтовний перелік наборів даних, які можуть бути пріоритетними для оприлюднення та постійного регулярного оновлення:

1) кількість хворих, протестованих в розрізі медзакладів;

2) кількість апаратів ШВЛ в розрізі медзакладів, потреби;

3) кількість закуплених, отриманих у вигляді благодійного допомоги експрес-тестів та ПЛР в розрізі закладів, потреби;

4) дані про опорні лікарні: кількість лікарів-інфекціоністів, костюмів захисних, масок, ліків для боротьби з короною, потреби;

5) дані про товари/імпортерів товарів медичного призначення, звільнених від сплати мита/пдв;

6) дані про місця обсервації;

7) дані про кількість заяв на допомогу по безробіттю.

Зі свого боку, представники та представниці спільноти відкритих даних, коду та дослідження OpenUp Ukraine готові надати допомогу з відкриття та оприлюднення вказаних даних.

З повагою,

учасники та учасниці ініціативи OpenUp Ukraine

Сергій Лобойко, Центр розвитку інновацій

Ігор Самоходський, юрист, OpenUp

Кирило Захаров, Суд на долоні

Дмитро Чаплинський, Канцелярська сотня

Олександр Терещенко, NORA

Олександр Краковецький, Донор.ua

Тетяна Олексіюк, медіа-юристка, адвокатка

Ярослав Гарагуц, Clarity project

Нік Козлов, FDI Ukraine
Шерстюк Іван, EasyWay

Сергій Мільман, Youcontrol

ГО «Електронна республіка»

Надія Бабинська, OpenUp