Справи щодо захисту персональних даних в українських судах: дослідження OpenUp

У Верховній Раді України наразі триває обговорення кількох законопроектів, що стосуються захисту персональних даних. Учасники/ці ініціативи OpenUp Ukraine активно залучені в процес розробки нового законодавства, адже воно торкається питання доступу до відкритих даних, які оприлюднені як публічна інформація у формі відкритих даних.

Учасник ініціативи Кирило Захаров з проекту “Суд на долоні” дослідив усі судові рішення, де згадується чинний Закон України “Про захист персональних даних”, починаючи з 1 січня 2018 року (дані Державної судової адміністрації України).

Загалом в 6 430 судових рішеннях міститься згадування про ЗУ «Про захист персональних даних», 1 002 судових рішень стосуються спорів, що виникають
із договорів позики, кредиту, банківського вкладу.

Таким чином, за останні два роки спостерігається тенденція зростання
кількості адміністративних справ щодо захисту персональних даних.  Більшість питань виникає у зв’язку з діяльністю банків, мобільних операторів та надавачів житлово-комунальних послуг. Велика частина питань стосується доступу до персональних даних в рамках кримінально-процесуальних питань.  Як правило задовольняються клопотання щодо надання інформації, задовольняються близько двох третин позовів.

Презентація доступна за посиланням.