Відкриті дані про землю: що потрібно громадам та спільноті

8 грудня 2021 року в рамках проекту RAPID було проведено обговорення про стан і потреби в сфері відкритих даних про землю. Під час заходу залучений експерт з питань геоінформаційних систем Роман Тишкун представив своє дослідження щодо відкритих даних про землю в контексті оподаткування.  

Аналіз даних більше 40 громад показав розбіжність між фактичною кількістю земельних ділянок у власності та кількістю платників податків за землю. Кількість ділянок ДЗК, що перебувають у приватній власності  перевищувала кількість платників податків за землю згідно даних ДПС на 10-35%. 

До прикладу, згідно даних ДПС в ОСОБИ_1 у власності є ділянка певної площі, а по факту у власності ділянка більшої площі – це пов’язано з тим що до переліку платників ОСОБА_1 потрапила згідно земельно-облікових даних омс, а в процесі приватизації йому була передана більша площа.

При виявлені ділянок, які не оподатковуються, у працівників ОМС виникають наступні труднощі:

  • відсутній алгоритм дій щодо отримання РНОКПП фізичних осіб;
  • відсутній алгоритм дій щодо отримання інформації про місце проживання фізичних осіб;
  • відсутній доступ до бази даних платників податків ДПС з метою здійснення самоврядного контролю.

В режимі “точкового” читання даних ДРРП не завжди міститься запис про РНОКПП фізичних осіб. А для отримання даних про місце проживання фізичної особи з реєстру ДМС працівник ОМС в запиті повинен вказати повне ПІБ та дату народження запитуваної особи і знову ж таки в “точковому” режимі.

Доступ до даних ДЗК також частково обмежений для ОМС. Час на обробку одного запису в базі даних ДЗК складає не менше 5 хв.  Враховуючи кількість ділянок в межах однієї середньої або великої громади, на обробку всіх записів потрібно від 100 до 300 робочих днів. 

Розрахунок: 

10 000*5/60/8 = 104 робочих днів та 30000*5/60/8 = 312 робочих днів

Де, 10 000 та  30 000 – кількість ділянок межах середньої та великої громади;

5 – кількість хвилин, які необхідні для отримання та опрацювання даних;

60 – кількість хвилин в одній годині;

8 – кількість годин в одному робочому дні. 

Варто зауважити, що АРІ Держгеокадастру до Публічної кадастрової карти має свої переваги: 

  • Можливість побудови тематичних карт за показниками:
  • цільове призначення;
  • форма власності;
  • Оціночна нормативна грошова оцінка;
  • категорія земель.
  • Отримання кількості та переліку кадастрових номерів.

Однак є і ряд недоліків, як от:

  • Відсутність даних про наявність користувачів, власників; 
  • Загрублена геометрія ділянок (обов’язкове врахування при розробці містобудівної документації та вирішенні судових спорів);
  • Відсутній доступ до РНОКПП власників та користувачів органам місцевого самоврядування.

Червоні – це ті земельні ділянки, яких немає в переліку платників податку на землю згідно даних ДПС. 

Також спостерігається розбіжність в даних ДЗК і ДПС за площею ділянок. 

За результатами онлайн-обговорення “Відкриті дані про землю”, що відбувся 8 грудня 2021 року, надсилаємо Вам наступні висловлені під час заходу пропозиції: 

  1. Забезпечити постійний і безперебійний доступ до всіх даних земельного кадастру через АРІ та оприлюднення дампу даних на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних з врахуванням міжнародних стандартів. 
  2. В наборах даних про земельний кадастр, АРІ надавати дані, доступ до даних про словесний опис місцерозташування земельної ділянки, обмеження (ЛЕП тощо) та суборендарів. 
  3. Передбачити взаємодію з іншими кадастрами, які ведуться ЦОВВ та ОМС. 
  4. Забезпечити постійну та результативну взаємодію зі спільнотою відкритих даних, користувачів даних про землю (можливо, у форматі Land Data Hub). Функціонування та ефективність такого хабу залежить виключно від бажання Служби до отримання фідбеку та реагування на запити користувачів. Наразі спостерігається нерозуміння потреб користувачів, деколи агресивна поведінка тримачів кадастру.  
  5. Надати доступ до даних Державного земельного кадастру у вигляді API WFS з координатами поворотних точок без загрубленої геометрії органам місцевого самоврядування в межах їх територій згідно розділу “Нові шари” – шару “Межі територіальних громад” з переліком всіх даних які належать інформаційній системі державного земельного кадастру.
  6. Надати доступ до даних ДЗК у вигляді АPI WFS з координатами поворотних точок без загрубленої геометрії для публічного використання. 
  7. Надати інформацію щодо переліку атрибутів об’єктів (земельних ділянок) в базі даних ДЗК, що є власністю Державного Земельного кадастру та окремий перелік атрибутів що не є власністю ДЗК із зазначенням їх власників.

Подія та вказаний матеріал були розроблені в рамках проекту RAPID, що реалізується за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні, а також у партнерстві з Американськими Радами і програмою Open World Ukraine.

Погляди учасників заходу та авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *