OpenUp подав до суду три позови за оприлюднення фінзвітності компаній

1 лютого спільнота подала позови до суду щодо оприлюднення даних фінансової звітності компаній в Україні. Вже призначено склад суду по кожній зі справ та відкрито провадження. Позови ініціатива спільнота подала до Державної податкової служби (номер справи 640/2523/21), Державної служби статистики (номер справи 640/2569/21) та Міністерства юстиції України з НАІС (номер справи 640/2522/21) щодо публікації даних фінзвітності компаній у форматі відкритих даних на порталі data.gov.ua.

Судовий збір і юридичний супровід позовів забезпечили учасники та учасниці ініціативи (OpenUp, youcontrol.com.ua – Ю-Контрол , Суд на долоні, Clarity Project, ГО “Електронна демократія”, ГО “Електронна республіка”, BIHUS.info, Рух ЧЕСНО, Ейдос).

Рішенню іти в суд передувала дворічна робота OpenUp щодо відкриття фінзвітності, інформаційна та адвокаційна кампанії. Спільнота підготувала понад 10 звернень, запитів, організувала кілька зустрічей за участі уряду, з її ініціативи було створено робочу групу з відкриття фінзвітності, на важливості цього питання наголошувала і Громадська рада при Мінцифрі, а також міністр Михайло Федоров. Ще в червні 2020 року низка організацій вимагали відкриття фінзвітності (https://cutt.ly/GhEsIpz).

“Наші спроби домогтися відкриття фінзвітності компаній у “мирний спосіб” виявились безрезультатними, ‒ зауважила координаторка OpenUp Надія Бабинська. ‒ На чергові запити ми отримали ті самі відписки. Тому спільнота вирішила йти до суду. І одразу до трьох розпорядників: Мін’юсту, Податкової та Держстату. Сподіваємося, що це допоможе зрушити з мертвої точки оприлюднення за законом відкритої і публічної інформації. При тому, що оприлюднення цих даних не потребує додаткових ресурсів, адже портал відкритих даних є, дані є. Немає лише політичної волі”.

На важливості оприлюднення цієї інформації наголошує і керівник YouControl Сергій Мільман: “Фінансові дані ‒ це фактично можливість зробити “рентген” компанії: наскільки вона потужна та стійка. Однак, це не лише можливості для підприємця пролити світло на перспективи для співпраці, а й цілий світ для різноманітних ринкових та соціальних досліджень, економічних розслідувань. Наш судовий позов ‒ це нагадування про серйозні наміри у відкритті цих даних. Сподіваюсь, відповідачі підкріплять свої обіцянки діями і у нас зникне необхідність витрачати час на судову тяганину”.

Відповідно до закону “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, фінансова звітність компаній (і державних, і приватних) не є комерційною таємницею. ЗУ “Про доступ до публічної інформації” регламентує: уся інформація, що є в державних органів, має надаватись на запит та оприлюднюватись. Особливо це стосується даних, що мають суспільний інтерес. Вимоги щодо оприлюднення фінзвітності є частиною Плану заходів з виконання Угоди про Асоціацію з ЄС (пункт 830).Публікація даних фінансової звітності компаній у форматі відкритих даних матиме низку позитивних наслідків:

припиняться зловживання з даними (зокрема, витік і продаж на “чорних ринках”);

дані конкретної компанії стануть доступними потенційним контрагентам для оцінки ризикованості співпраці та уникнення недоброчесних контрагентів;

потенційні співробітники зможуть перевірити фінансове становище роботодавця;

публікація фінзвітності надасть можливість перевірити фінансовий стан компаній при купівлі дороговартісних товарів чи послуг (нерухомість, авто, туристична мандрівка, страхування тощо);

дані за галузями і регіонами становлять інтерес як для підприємців (оцінка прибутковості компаній сектора, конкурентного середовища тощо), так і для журналістів/ок і аналітиків/инь (від економічних до антикорупційних розслідувань);

наявність даних у відкритій базі полегшить участь бізнесу у тендерах завдяки зменшенню кількості довідок, які потрібно подавати.

Тексти позовів доступні в розділі “Звернення“.