Активісти OpenUp подали проти Мін’юсту позов до суду за приховування даних

16 активістів, що об’єднані ініціативою OpenUp, звернулися до Мінюсту з вимогою оприлюднити у форматі відкритих даних усю публічну інформацію ЄДР (Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань). Адже наразі оприлюднено у форматі відкритих даних лишень 30% реєстру. Мінюст не надав всіх публічних даних, які є в реєстрі, в той час як ця інформація доступна за гроші.

Активісти вбачають в цьому порушення права на інформацію і 26 лютого 2019 року звернулися за захистом до суду (з текстом позову можна ознайомитись тут).

З 2015 року Україна стала на шлях розвитку відкритих даних, було прийнято відповідні зміни до Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Відтак, влада зобов’язана надавати доступ до публічної інформації також у форматі відкритих даних. Доступ до такої інформації має бути вільним та безкоштовним, а дані можна використовувати з комерційною метою.

Завдяки відкритим державним даним в Україні з’явився ряд нових сервісів: Clarity Project, Суд на долоні, Opendatabot, YouControl,  проект Канцелярської сотні — «Декларації» та інші.

Раніше Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що  “Розумію, що в сфері відкриття даних нам треба зробити ще дуже багато“. Однак, не всі розпорядники поспішають безкоштовно відкривати дані, як це передбачено законом. Наприклад, Міністерство юстиції оприлюднює менше 30% даних ЄДР, а решту обмежило своїм внутрішнім наказом. При цьому, таке обмеження доступу є незаконним, переконані в ініціативі OpenUp. До речі, цей наказ не був офіційно зареєстрований, не проходив правову експертизу.

При цьому координаторка ініціативи Надія Бабинська, яка виступила формальним позивачем (судовий збір і юридичний супровід забезпечує ініціатива OpenUp), зауважує:

ЄДР – другий за популярністю набір даних на Єдиному порталі відкритих даних https://data.gov.ua. З огляду на його затребуваність та суспільну значущість, ми маємо домогтися виконання Мін’юстом вимог закону і оприлюднення всіх публічних відомостей з реєстру”.

Що Мін’юст робить з рештою інформації (тобто з більше ніж 70% даних ЄДР)

Міністерство просто продає доступ до даних чи самі дані через своє підприємство (ДП “НАІС”) усім охочим. Називається це “сервісна послуга з обробки статистичних та/або аналітичних даних”. Відтак, якщо ви хочете отримати у вигляді відкритих даних всі публічні відомості ЄДР – необхідно заплатити за це ДП “НАІС”. Незважаючи на те, що

публічна інформація у формі відкритих даних – це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання.”

Така бізнес-схема Мінюсту, на думку ініціаторів позову, суперечить законам “Про доступ до публічної інформації”, “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”, а також порушує конституційне право громадян на інформацію.

Надія Бабинська зазначила, що заснований екс-омбудсменом “Український інститут з прав людини” також подав на Мінюст в суд щодо цього питання, а окремі активісти звернулися за захистом свого права на інформацію до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Активісти сподіваються на об’єктивний розгляд справи судом і відновлення порушеного права на інформацію.

Про ініціаторів

OpenUp Ukraine – це спільнота активістів/ок, розробників/ць, дослідників/ць, які розділяють цінності відкритості в Україні: даних, коду, дослідження та форматів.

Ініціатива наразі налічує більше 30 членів та членкинь. В рамках ініціативи робота йде за чотирма базовими напрямкам: відкриті дані, відкритий код, відкрите дослідження та відкриті формати https://openup.org.ua/ . Ініціатива вже ініціювала два судових позови до Державної архітектурно-будівельної інспекції та до Держгеокадастру щодо оприлюднення відкритих даних. 

Також  представники ініціативи створили, наповнюють та підтримують громадський портал відкритих даних https://data.openup.org.ua