Мін’юст має оприлюднювати у форматі відкритих даних всі публічні відомості Єдиного держреєстру

Міністерство юстиції України оприлюднює на Єдиному веб-порталі відкритих даних лише 21-25% публічних відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр).

Таким чином, користувачі отримують неповну, часткову інформацію у форматі відкритих даних є Єдиного державного реєстру, що є порушенням закону “Про доступ до публічної інформації”. Тим часом, через своє підприємство Міністерство, яке є розпорядником даних, продає користувачам повноцінний доступ до повного обсягу даних. Тому активісти та активістки надіслали колективний запит до Мін’юсту, Прем’єр-Міністра з вимогою надати дані Єдиного державного реєстру у форматі відкритих даних у повному обсязі (колективний запит у додатку до цього листа).

Учасники та учасниці ініціативи OpenUp Ukraine колективно звернулись із запитом до Міністерством юстиції і заявили про необхідність реалізації їх права на інформацію. Вони просять виконати норму закону “Про доступ до публічної інформації” щодо надання повного Єдиного державного реєстру у формі відкритих даних.

У XXI сторіччі дані стали цінним ресурсом або “новим золотом”. Завдяки відкритим даним створюються нові компанії, розвиваються стартапи, реалізуються громадські проекти, відбувається контроль за діяльністю влади, боротьба з корупцією. У 2015 році Україна змінила законодавство, ввівши туди поняття відкритих даних та обов’язки розпорядників (зміни до Закону “Про доступ до публічної інформації”). Відкриті дані дозволяють їх автоматизоване оброблення електронними засобами, створення сервісів, додатків, візуалізацій. Завдяки оприлюдненню низки наборів даних, з’явилися та розвиваються такі українські компанії, проекти і стартапи як Opendatabot, Clarity Project, Dozorro, Суд на долоні, YouControl та інші, що стали успішними продуктовими ІТ-компаніями, стартапами, антикорупційними інструментами.

Однак, окремі державні органи не виконують вимог Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Зокрема, Мін’юст публікує у форматі відкритих даних неповну інформацію з Єдиного державного реєстру, лише 21-25% відомостей з тих, що зберігаються і які є публічною інформацією, доступні, у відповідності до чинного законодавства, систематично не виконуючи вимог щодо того, що інформація має бути повною. Наразі ж у форматі відкритих даних на Єдиному веб-порталі відкритих даних України доступно 7 з 33 полів інформації про юридичних осіб та 3 з 12 – ФОП, які мають бути публічно доступними. Мін’юст обґрунтовує це власним Переліком інформації, що підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних, в якому визначений обмежений перелік відомостей. Однак цей Перелік порушує право громадян та юридичних осіб на доступ до публічної інформації на отримання та оприлюднення повної інформації.

При цьому решту даних Мін’юст не оприлюднює у форматі відкритих даних, а продає спеціальний доступ через своє державне підприємство “Національні інформаційні системи”. Тобто, частково цей бізнес отримує дохід завдяки порушенню права на доступ до публічної інформації у форматі відкритих даних.

Набір даних Єдиного державного реєстру, станом на сьогодні, другий за популярністю серед користувачів Єдиного веб-порталу відкритих даних України https://data.gov.ua/. Тобто, існує великий суспільний запит щодо цих даних. Оприлюднення неповної інформації Мін’юстом звужує можливості розвитку українських продуктових ІТ-компанії, стартапів, громадських проектів та екосистеми у сфері відкритих даних.

Надання користувачам та користувачкам, оприлюднення повного Єдиного державного реєстру дозволить громадським та бізнес ініціативам створювати нові проекти, які сприятимуть боротьбі з корупцією, розвитку бізнесу, ІТ-стартапів.

Колективний запит підписали представники та представниці громадських та бізнес-проектів в рамках ініціативи OpenUp Ukraine, а саме:

Бабинська Надія

Басиста Яніна

Гарагуц Ярослав (Clarity Project)

Захаров Кирил (Суд на долоні)

Іванкін Олексій (Опендатабот)

Підгайний Микита (Опендатабот)

Миронов Павло

Мільман Сергій  (YouControl)

Насрідінов Ренат (WikiLiky)

Олексюк Тетяна

Павлюк Сергій

Пліва Олександр

Романюков Артем

Самоходський Ігор

Фльонц Володимир

Щелоков Олександр

 

Довідка

У квітні 2015 року було прийнято зміни до ЗУ “Про доступ до публічної інформації”, згідно якого розпорядники публічної інформації зобов’язані оприлюднювати і надавати публічну інформацію в тому числі у форматі відкритих даних. Інформація, в тому числі у форматі відкритих даних, має бути достовірна, точна та повна. Розпорядник зобов’язаний у разі потреби перевіряти правильність та об’єктивність наданої інформації і оновлювати оприлюднену інформацію. Оприлюднення Єдиного державного реєстру у форматі відкритих даних передбачено Постановою Кабінету Міністрів України №835 від 21 жовтня 2015 року.

Доступ до всіх даних Єдиного державного реєстру можна отримати через інтерфейс прикладного програмування (АРІ) за відповідну плату у разі укладання комерційної угоди з державним підприємством “Національні інформаційні системи”.