Бенефіціарні власники в ЄДР мають мати унікальні ідентифікатори

Ініціатива OpenUp Ukraine звернулась до Міністерства юстиції України з пропозицією впровадити єдиний унікальний ідентифікатор для бенефіціарних власників в Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань. Це дозволить точно ідентифікувати кінцевих власників підприємств, установ та організацій. 

22 травня 2017 року Міністерство юстиції України, Державне агентство з питань електронного урядування, український офіс Transparency International та глобальна ініціатива OpenOwnership підписали меморандум про співробітництво. В рамках вказаного Меморандуму було передбачено “передачу даних про реальних власників українського бізнесу, яка розміщена у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до глобального реєстру бенефіціарних власників компаній”. Важливим елементом для повноцінного використання даних про бенефіціарних власників є можливість їх ідентифікації і перевірки.

5 січня 2018 року Міністерством юстиції України було створено робочу групу з впровадження механізму перевірки інформації про бенефіціарного власника (контролера), визначено її склад.

Наразі інформацію з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань передали в глобальний реєстр бенефіціарних власників (дані актуалізовані станом на грудень 2017 року). Але, на жаль, досі відсутня можливість точно ідентифікувати цих фізичних осіб, тобто достеменно розрізнити повних тезок від однієї тієї ж особи. Так, наприклад, за запитом “Порошенко Петро Олексійович” у реєстрі міститься інформація про 73 особи, хоча, судячи з того, що адреси реєстрації цих осіб співпадають, можна зробити висновок про належність цих записів до однієї тієї ж особи. Аналогічна проблема існує стосовно керівників компаній.

Згідно форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб про бенефіціарних власників збирається наступна інформація: ПІБ, дата народження, ідентифікаційний номер платника податків (за наявності), паспортні дані, громадянство, місце проживання. Вважаємо, що така інформація дозволяє точно ідентифікувати особу, а отже створити унікальний ідентифікатор бенефіціарного власника, виключивши таким чином дублювання та повних тезок.

“В середовищі користувачів відкритих даних існує запит на ідентифікацію бенефіціарних власників в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, ФОП та громадських формувань, який оприлюднюється у форматі відкритих даних, тому звертаємось до Вас з наступними пропозиціями:

До кожного запису Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ФОП та громадських формувань, який оприлюднюється у форматі відкритих даних, має бути включено унікальний ідентифікатор бенефіціарних власників (далі – Ідентифікатор), що відповідає наступним вимогам:

1) не порушує вимог чинного законодавства у сфері захисту персональних даних;

2) у випадку однакових осіб вказаний ідентифікатор в записах збігається;

3) у випадку, якщо це різні особи, то ідентифікатори в записах відрізняються.

Також пропонуємо внести зміни до складу робочої групи з впровадження механізму перевірки інформації про бенефіціарного власника (контролера) і включити туди представників ініціативної групи OpenUp Ukraine, а також призначити дату наступного засідання.

Зі свого боку представники ініціатив готові надати консультативну підтримку щодо впровадження механізму ідентифікації бенефіціарних власників і готові зустрітись з технічними спеціалістами Міністерства юстиції України задля обговорення шляхів впровадження пропозицій”, йдеться у зверненні ініціативи, яка була надіслана Міністерству 4 грудня 2018 року.